top of page
Zoeken
  • joellaverhek

Mijn weg als beginnend fokker

Bijgewerkt op: 11 nov. 2020

Ik ben Joëlla Verhek en 23 jaar. Samen met Spot en Ruby mogen wij ons trotse eigenaar noemen van onze eigen kennel Flying Spots. Door onze liefde voor de Dalmatische hond en onze grootste hobby Dogfrisbee is dit ontstaan. Ik neem jullie graag mee in mijn proces tot het worden van een fokker.


Fokken, hoe begin je? Bij mij was het eigenlijk nooit de intentie toen ik mijn eerste Dalmatische hond, spot, kocht. Tuurlijk is hij de liefste, leukste hond en ben je helemaal verliefd, maar over fokken denk je niet na. Met spot kwam ik veel in het bos en daar kwam ik een Dalmatische honden fokker tegen bij ons uit de buurt. Op een bepaald punt ben ik gaan helpen bij haar puppen. Het begon met oppassen, maar al snel was ik er van het begin tot het einde bij. Van geboorte tot dierenarts bezoekjes en fotoshoots. En ja, dan gaat het kriebelen. Dus niet veel later kwam hier bij mij een teef, Ruby met het idee dat ik zelf met haar een nest wilde. Inmiddels zijn we zo ver dat er binnenkort een nest zal komen, als alles goed gaat uiteraard. Maar wat gaat er in die 2 jaar nog vooraf?


Show’s

Als eerste zijn wij dog shows gaan lopen. Hier presenteer je jouw hond aan een keurmeester. Deze beoordeeld of jou hond goed genoeg aan de rasstandaard voldoet. Als je wil fokken volgens de rasvereniging moet je twee keer een zeer goed krijgen. Maar het liefste wil je een uitmuntend! Wij kwamen er toen achter dat als je in de jeugdklas drie keer een uitmuntend haalt je dan Nederlands jeugd kampioen word. Dit staat natuurlijk super leuk voor je kennel als je straks wilt fokken. Dus na een aantal shows had Ruby haar Nederlands jeugd kampioenschap in haar zak. Super fijn dit onderdeel binnen was.


Gezondheid

Hierna gingen we door naar stap twee, de gezondheid testen. De rasvereniging wil dat er getest wordt op HD (heupdysplasie). Dit is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten en kan erfelijk zijn. Dit wil je dus niet hebben. HD onderzoek gaat door middel van een röntgenfoto. Deze worden beoordeeld en de uitslag wordt na even geduld hebben eindelijk bekend. Bij Ruby heb ik zelf besloten om ook een ED (elleboogdysplasie) foto te maken. Dit is ook een ontwikkelingsstoornis maar dan met name van het kraakbeen in de ellenbogen. Ruby sport veel dus ik vond dit erg belangrijk. Ook wilde ik zeker weten dat alles goed zat. Ruby had zowel bij de ED als HD een goede uitslag. Alles was goed.


Kennelnaam

Fijn de hond is goedgekeurd, maar nu was ik aan de beurt. Als fokker wil je graag een kennelnaam die bij je past. Iets waar mensen je aan kunnen herkennen. Mijn honden en ik zijn verzot op Dogfrisbee. Bij dogfrisbee vangen ze niet alleen een frisbee. Ze gaan ook onder, over en langs je heen, springen over je rug of springen de lucht in om ze te vangen. Dalmatische honden staan niet echt bekend als frisbee hondjes, maar ze kunnen het fantastisch! Bij ons was het dan al snel de kennelnaam Flying spots. Zij zijn een van de weinige frisbee dalmaaten dus dit moest voor ons een link zijn. Als je naam is aangevraagd komt er iemand van de raad van beheer op bezoek om te kijken of alles er wel goed uitziet en de honden goed verzorgd zijn. Nu kwam het moment, heeft niet iemand anders hem al? Je vraagt een kennelnaam aan bij de raad van beheer. Die gaat samen met het FCI kijken of niemand anders de naam al heeft en of hij aan de voorwaarde voldoet. Hier ging 3 maanden en 2 weken overheen, maar hij was goedgekeurd! Whoehoe. Flying spots was nu echt een kennel!


Reu uitzoeken

Hierna komt het uitzoeken van een reu. Een lastige keuze. Je wilt dat hij aan al jouw eisen en aan die van de rasvereniging voldoet. Wat voor ons heel fijn was, is dat we op de show al veel verschilden reutjes hadden gezien en andere fokkers hadden gesproken. Hier heb ik goed kunnen bepalen voor mezelf wat ik mooi en niet mooi vond en wat ik graag aan Ruby wil koppelen. Als je dan een knappe man op het oog hebt moet ook de stamboom nog goed bij elkaar passen. Gelukkig heb ik zelf veel vragen kunnen stellen aan anderen fokkers en samen kunnen kijken wat wel en niet ging. Ik ben nog maar een groentje in het fokken dus die hulp is super fijn. En iedereen wilt je graag helpen dat vond ik ook super fijn.


Voor ons is het nu wachten op de loopsheid en dan het dekken. Ik hoop natuurlijk dat alles goed gaat en wij binnenkort zelf kunnen genieten van ons eerste eigen nestje (dal)maatjes142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


Post: Blog2_Post
bottom of page