top of page
Zoeken
  • joellaverhek

Ik krijg een pup! wat nu?

Bijgewerkt op: 11 nov. 2020

Je krijgt een pup, super leuk! Maar wat nu? Waar moet je over na denken? Welke dingen zijn belangrijk? Je hebt waarschijnlijk al een hele tijd moeten wachten op je kleine vriend. Maar met zo'n klein vriendje komen ook een hoop vragen opdagen. Ik ga hieronder een paar onderwerpen bespreken.


De eerste dag thuis


Mijn pup gaat mee naar huis. Verhuizen is voor een pup best spannend. Hij gaat weg van alles wat hij kent en ontdekt een hele nieuwe wereld. Geef je pup daarom rustig de tijd om te wennen aan zijn nieuwe huis en ga vooral niet gelijk veel trainen. Het belangrijkste is dat je pup rustig aan zijn nieuwe huis en aan jullie kan wennen. Wat straks niet mag, bijvoorbeeld op de bank, mag nu ook niet. Het is daarentegen wel belangrijk dat je je grenzen aangeeft. Aanleren is altijd makkelijker als afleren. Zie je dat je pup iets spannend vindt of dat hij weinig onderneemt is dat helemaal niet erg. Alles is nieuw en het kan best logisch zijn dat het spannend is. Steunen is daarom prima.


Hoe maak ik mijn pup zindelijk?


Een pup die net voor het eerst is verhuisd is nog niet goed zindelijk. Bij de fokker heeft hij wel al netjes geoefend, maar in een nieuw huis is dat veel lastiger. Wat belangrijk is, is wanner jou pup heeft geslapen, gegeten of gespeeld naar buiten gaat. Dit zijn de tijden dat een pup vaak gaat plassen. Ook is het belangrijk vaak kleine stukjes naar buiten te gaan zodat je pup genoeg kansen krijgt om het buiten te doen. Als je hond netjes zijn behoeften buiten heeft gedaan beloon hem met je stem en/of een voertje. Als je ziet dat dit goed gaat kan je er een commando aan geven zoals 'plasje doen' of 'plassen' zodat hij zijn behoeften op commando kan doen. Wel een ongelukje in huis? Geen stress dit gaat vaker gebeuren. Straf de hond hier niet voor. Zie je het gebeuren? Probeer de pup dan zo snel mogelijk mee naar buiten te nemen en kijk of hij het hier af wilt maken. Als dit lukt, beloon dan je pup! Je pup snapt gewoon nog niet wat de bedoeling is en straffen heeft dan echt geen zin.


Rust voor mijn pup


Rust is super belangrijk voor een pup. Alles wat er daarvoor gebeurd is moet hij gaan verwerken. Geef je pup dan ook de kans om zelf zijn rust plekje op te zoeken en laat hem dan ook echt met rust. Ik weet het, als ze slapen zijn ze nog leuker, maar als hij slaapt laat je hem lekker liggen. Soms wil een pup niet rusten of is hij overprikkeld. Wat belangrijk is, is dat jij hem rust gaat geven. Wat vaak helpt is in de bench met een dekentje er over. Het kan zijn dat hij even gaat huilen, maar omdat hij moe is, zal dit niet te lang duren. Het doel is om niet toe te geven en hem echt even te laten slapen. Na het eten is rust ook erg belangrijk. Je wilt minimaal 2 uur wachten met naar buiten wandelen of spelen. Dit om maagkanteling te voorkomen.


Laat je niet gek maken!


Laat je niet gek maken. Als je nieuwe pup bij jullie woont zal je zien dat iedereen een honden specialist is. Je krijgt van alle kanten te horen wat je moet doen en wat juist niet. Laat dit voor de meeste gevallen vooral langs je heen gaan. Ga vooral op je eigen gevoel af. Je hebt jezelf als het goed is ingelezen en je bent bij een fokker geweest. Je weet echt wel wat je moet doen. Heb je als nog vragen neem dan vooral contact op met je fokker. Deze weet vaak veel meer en ook specifiek over het ras!

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page